ZusKookt
kaneel gezond

De gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is een specerij die al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is vaak te vinden in kaneelbroodjes, kaneeltoast, of kaneelappeltaarten en andere desserts. Maar de gezondheidsvoordelen van kaneel maken het waardevol voor meer dan alleen zoetekauwen! Er zijn veel verschillende manieren waarop kaneel als medicijn kan worden gebruikt, van het verlichten van brandend maagzuur tot het helpen bij diabetes symptomen. In dit artikel zetten we alle verschillende gezondheidsvoordelen van kaneel op een rij, zodat je niet zelf al het onderzoek hoeft te doen!

De geur en smaak van kaneel doen me denken aan winterse taferelen, maar het blijkt dat het kruid helemaal niet Nederlands is. Dat is misschien verrassend om te horen, want kaneel lijkt zo onmisbaar in die heerlijke Nederlandse gerechten zoals appeltaart of appelflappen.

De geur en smaak van een klein stukje van dit prikkelende kruid doen je denken aan huiselijke gevoelens tijdens koude winters met besneeuwde bomen, kerstliedjes op de radio, warme chocolademelk . Daarom was ik verbaasd toen mijn professor ons vertelde waar dit zoet smakende kruid eigenlijk vandaan komt — terwijl we onze appelmoes aan het eten waren!

Regelmatig kanaal eten brengt heel veel voordelen voor de gezondheid met zich mee!

Oorsprong van Kaneel

Kaneel is niet een of ander zoet plantje waar kaneelstokjes aan groeien, maar het wordt eigenlijk gemaakt van de bast van een tropische boom. Om deze “stokjes” te maken, wordt de binnenbast van deze boom verwijderd en te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor ze van kleur veranderen. Je kunt ze in de supermarkt kopen, maar je kunt er ook gewoon stukjes van fijnmalen, zoals poeder, dat ook precies hetzelfde smaakt!

Kaneel wordt al sinds de oudheid gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. Dankzij de ontdekking van een Egyptisch kruidenboek is bekend dat kaneel al rond 2800 v.Chr. als geneesmiddel werd gebruikt. De Egyptenaren vonden ook andere toepassingen voor deze specerij dan alleen koken; zij lieten hun doden ook balsemen met kaneel vanwege de conserverende eigenschappen.

Twee voordelen van kanaal

Kaneel is een specerij die zowel in zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt om smaak toe te voegen. Er zijn twee hoofdsoorten: Ceylon kaneel, die een mildere smaak heeft met meer delicate gunsten zoals citrusvruchten; Cassia kaneel’s kenmerkende kruidige aroma maakt het perfect voor het bakken of koken van dingen zoals appelmoes. Het smaakt ook heerlijk op pannenkoeken! Hier bij Cinnamontopia hebben we veel verschillende soorten kaneel beschikbaar, waaronder de bovengenoemde soorten, maar elke winkel heeft maar één soort per locatie, dus kom gewoon langs wanneer je zin hebt in versgemalen specerijen!

Als u wilt genieten van de vele voordelen van kaneel zonder bijwerkingen, probeer dan Ceylon kaneel. Cassiakaneel bevat cumarine, dat in grote hoeveelheden lever- en nierproblemen kan veroorzaken. Bij kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld minder dan 2 theelepels per dag, is dat prima.

Kaneel tegen klachten

Kaneel is een natuurlijke remedie die al eeuwenlang in de geneeskunde wordt gebruikt. Je kunt het gebruiken tegen verkoudheid, diarree, misselijkheid en winderigheid of menstruatiepijnen! Maar kaneel zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt — het eten ervan geeft je ook meer energie!

Dit is een van mijn favoriete combinaties. Kaneel versterkt de positieve effecten van honing en ze hebben allebei een krachtig effect als ze samen worden ingenomen – 1+1=3! In deze lijst zul je zien dat kaneel vaak samen met honing moet worden ingenomen om goed te werken, dus vergeet deze twee smakelijke ingrediënten niet in elk recept.

Kaneel schijnt een oeroud middel te zijn tegen vele kwalen. Helaas staat het onderzoek nog in de kinderschoenen en kan het u geen sluitend bewijs leveren van de werkzaamheid van kaneel als geneesmiddel, maar er zijn enkele veelbelovende tekenen die erop wijzen dat dit binnenkort kan veranderen.

De hieronder vermelde voordelen zijn afkomstig van primair onderzoek dat nog verder moet worden uitgewerkt voordat we de geldigheid ervan kunnen bevestigen of voldoende informatie hebben over doseringspercentages enzovoort; maar ook deels van Chinese experimenten van meer dan 2000 jaar geleden!

Als u op zoek bent naar een natuurlijke manier om uw bloedsuikerspiegel te beheersen, kunnen kaneel en honing helpen. Onderzoek heeft aangetoond dat het mengsel van deze twee ingrediënten in kleine doses onschadelijk is en dat er geen ongewenste bijwerkingen optreden!

Kaneel tegen artrose

Volgens de Universiteit van Kopenhagen kan kaneel een belangrijke rol spelen bij het verminderen van pijn die gepaard gaat met osteoartritis. De proefpersonen kregen elke dag zowel honing als kaneel voor hun ontbijtgranen. Na ongeveer een week bleek dat de meeste mensen minder pijn hadden van hun artritissymptomen. Dat is goed nieuws! Hoewel sommigen misschien sceptisch zijn of deze verlichting ook voor hen zal werken — weet je nog wat ik zei over twee soorten kaneel? Alles moet met mate worden gedaan, dus onderschat het uitproberen van deze remedies niet, alleen omdat ze misschien niet hebben gewerkt bij iemand anders voor jou.

Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer het wordt gemetaboliseerd, veroorzaakt kaneel een zeer kleine toename van de insulineproductie en kan het andere gunstige effecten hebben op de glucosemetabolisme, samen met het veroorzaken van het vrijkomen van verzadigingshormonen die gewichtsverlies bevorderen. Dus als je de volgende keer op zoek bent naar een makkelijke manier om je bloedsuikerspiegel laag te houden, probeer dan wat voedingswaarde toe te voegen door gemalen kaneel over elk gerecht of snack te strooien!

Kaneel is niet alleen een specerij, maar ook een hulpmiddel voor de gezondheid vanwege zijn unieke eigenschappen. Waaronder het reguleren van de hormoonhuishouding van ons lichaam. Wat helpt bij het beheersen van diabetessymptomen zoals een hoog cholesterolgehalte en het beheersen van honger na het eten. Dankzij nieuwe studies die een verband leggen tussen het vermogen van kaneel om de bètacellen, die insuline produceren, te stimuleren.

Kaneel is niet alleen een heerlijke specerij die je op toast en pompoentaart strooit; het heeft ook de kracht om de bloedsuikerspiegel te reguleren. In recent wetenschappelijk onderzoek kregen proefpersonen na het eten van hun maaltijd kaneel toegediend zonder tussenkomst van insuline of andere medicijnen voor diabetes. Uit het onderzoek bleek dat 6 gram weinig effect had, maar 3-6 gram kaneel veroorzaakte een bijna significant lagere piek in de bloedsuikerspiegel na afloop zonder enige interventie, wat kaneel tot een krachtige specerij maakt!

Kaneel tegen schimmelvorming

Kaneel is een krachtige specerij die al eeuwenlang in de keuken wordt gebruikt. Het wordt vooral gebruikt als aromatische smaakmaker en om kleur te geven; maar wist u dat kaneel zowel als conserveermiddel – zoals bij het experiment met schimmel werd waargenomen – en als hulpmiddel voor de gezondheid kan dienen? Het bleek de groei van Candida te remmen als het inwendig werd ingenomen of plaatselijk werd aangebracht.

Voedsel voor je brein

De oude Egyptenaren wisten dat kaneel de sleutel was tot hersenkracht en een lang leven. De moderne wetenschap bevestigt dit, mede dankzij de hoge gehaltes mangaan en ijzer die een positieve bijdrage leveren aan je cognitie. Uit een recente studie bleek dat proefpersonen na het eten van kaneel veel beter scoorden op cognitieve tests dan degenen die het helemaal niet aten.

Verkoudheid

Het piepkleine specerij dat kaneel is, zorgt er niet alleen voor dat je appeltaart lekker smaakt, het heeft ook het vermogen om virussen en bacteriën te bestrijden. Een verkoudheid of hoest kan draaglijker worden gemaakt door elke dag een eetlepel honing te eten, gevolgd door een kwart theelepel zwart poeder, en dat meerdere dagen achter elkaar. Dit reinigt de sinussen en helpt je door die vervelende symptomen heen!

Blaasinfectie

In plaats van te wachten tot een blaasontsteking over is, kun je ook deze creatieve truc toepassen: voeg twee eetlepels honing en een theelepel kaneel toe aan warm water. Door dit mengsel dagelijks te drinken, spoelt u de bacteriën snel uit uw urinewegen, zonder bijwerkingen!

Maagpijn

Er zijn veel redenen om elke ochtend een nieuw zelfgemaakt drankje te drinken. Naast dat het gezond is, smaakt het ook nog eens geweldig! En met dit recept van je favoriete barman om de hoek, ben je voorbereid op alles wat op je afkomt in termen van maagproblemen of algemene gezondheidsproblemen. De ingrediënten: ½ kopje water; 1 eetlepel kaneel (of meer indien gewenst); en twee eetlepels honing – meng goed samen tot een pasta achtige substantie, roer er dan wat kokend water door en geniet ervan op een lege maag elke dag voor het ontbijt!

Cholesterolgehalte

De combinatie van water en honing is niet alleen een eenvoudige manier om je thee verfrissender te maken, het is ook aangetoond in studies dat het het cholesterolgehalte verlaagt.

In combinatie met water en slechts twee theelepels honing, kan kaneel helpen het LDL of slechte cholesterol te verlagen, wat helpt het lichaam gezond te houden en ons cardiovasculaire systeem gezond te houden.

Adem

Als je niet de enige wilt zijn die mensen mijden als ze praten, vanwege je stinkende adem, probeer dan deze truc. Doe een theelepel honing in warm water, doe er gemalen kaneel bij en gorgel het dagelijks 10 seconden!

Conclusie

Kaneel is een specerij die ook veel voordelen kan hebben. Zorg ervoor dat je de juiste kaneel neemt als je hardcore bent of op het punt staat dat te worden. Een laatste woord van waarschuwing voor zwangere vrouwen: het wordt over het algemeen sterk afgeraden om enige vorm van kaneel te eten tijdens de zwangerschap, tenzij je arts iets anders zegt en het niet erg vindt om de verantwoordelijkheid op zich te nemen mocht er iets misgaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *